2.11.2017. 11:52
0
U ovoj godini u svijetu ubijeno više od 30 novinara
Specijalni izvjestioci Ujedinjenih naroda saopćili su da se svijet suočava sa spiralom napada na novinare te da je samo u ovoj godini ubijeno više od 30 novinara u ciljanim napadima, javlja Xinhua.

Govoreći povodom današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima izvjestioci UN-a Agnes Callamard i David Kaye su pozvali države da poduzmu korake u tom pogledu.

- Osim što oduzimaju ljudske živote i porodicama njihove najmilije, cilj ovih napada jeste da se uništi uloga novinarstva koja je suštinska za demokratska društva - navedeno je u njihovom saopćenju.

Kako ističu, napadi na novinare su česti i rašireni u mnogim dijelovima svijeta.

- Kada države ne provedu nezavisnu i cjelovitu istragu koja dovede izvršioce pravdi, ubice i njihovi saveznici su ispunili cilj - saopćeno je.

Napadi moraju prestati kao i, kako su naveli, demoniziranje izvještavanja i nekih medija od strane političkih lidera na najvišem nivou.

- Naše društvo ne može sebi priuštiti takav trend i zato pozivamo sve države da ga odmah zaustave  - navedeno je.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2013. godine proglasila 2. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.