4.11.2017. 16:12
0
Iran obilježava godišnjicu zauzimanja ambasade SAD-a: Čuju se povici "Dolje SAD" i "Smrt Izraelu"
Iranske vlasti u subotu su paradirale balistički projektil u okviru obilježavanja godišnjice zauzimanja američke ambasade u Teheranu 1979. godine, a jedan visokopozicionirani zvaničnik je predsjednika Donalda Trumpa optužio za "suludo" vraćanje na sukob s Iranom.

Zauzimanje ambasade bio je ključni događaj u Islamskoj revoluciji.

- Sve vlade potvrđuju da je američki predsjednik suludi pojedinac koji druge vodi u smjeru samoubistva. Trumpova politika protiv naroda Irana je taj narod danas izvela na ulice - rekao je Ali Shamkhani, sekretar Visokog nacionalnog vijeća sigurnosti, na mitingu u Teheranu, izvještavaju državni mediji, prenosi Reuters.

Shamkhani nije precizirao na koje vlade misli. Ostale zemlje potpisnice nuklearnog sporazuma, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, izrazile su uznemirenost zbog Trumpovog protivljenja tom sporazumu, plašeći se da bi to protivljenje moglo izazvati nove nestabilnosti na Bliskom istoku.

Visoki iranski zvaničnici su u više navrata kazali da balistički program Islamske republike Iran ima isključivo odbrambenu namjenu, te da se o njemu ne može pregovarati.

U znak prkosa, u blizini bivše američke ambasade u Teheranu je tokom subotnjih uličnih demonstracija izložena raketa Ghadr, dometa 2.000 kilometara, javlja novinska agencija Tasnim.

Kako izvještava AP, mase ljudi su na demonstracijama uzvikivale "Dolje SAD" i "Smrt Izraelu".

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.