6.11.2017. 11:15
0
Trump: Sjeverna Koreja je prijetnja civiliziranom svijetu
Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je Sjevernu Koreju nazvao "prijetnjom civiliziranom svijetu", te je obećao da Sjedinjene Američke Države "neće trpjeti" prijetnje Pyongyanga.


Trump, koji je u posjeti Japanu u okviru svoje devetodnevne azijske turneje, nije isključio vojnu akciju i poručio je  Kim Jong Unu da obustavi testiranje projektila koje je tokom proteklih sedmica ispalio preko japanske teritorije, izvještava AP.

Američki predsjednik je također osudio pokušaje Obamine administracije da smiri Pyongyang, ponovo poručivši da je "era strateškog strpljenja završena".

- Neki ljudi kažu da je moja retorika veoma snažna, ali gledajte šta se desilo s veoma slabom retorikom u proteklih 25 godina - kazao je Trump, obraćajući se na konferenciji za medije s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

Trump je dodao da Sjeverna Koreja ugrožava "međunarodni mir i stabilnost".

Abe, koji je zauzeo ratoborniji stav prema Sjevernoj Koreji od nekih svojih prethodnika, složio se s Trumpovom ocjenom da su "sve opcije na raspolaganju" što se tiče rješavanja problema s Kim Jong Unom, te je najavio nove sankcije protiv nekoliko desetina sjevernokorejskih građana.

Trump je obećao da će se truditi vratiti japanske građane koje su oteli agenti Pyongyanga 1970-tih i 1980-tih godina, a za koje sjevernokorejska vlast tvrdi da su umrli ili pušteni na slobodu.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.