8.11.2017. 11:51
0
Strava u Sredozemnom moru: Pronađena tijela 26 tinejdžerki, koje su iz Libije pokušale da se prebace do Evrope
Tijela 26 tinejdžerki pronađena su u Sredozemnom moru, saopćila je talijanska policija.

Vjeruje se da su ove djevojke, starosti od 14 do 18 godina, bile migrantkinje koje su pokušavale iz Libije stići u Evropu, izvještava Independent.

Istražitelji će pokušati otkriti da li su one bile mučene ili seksualno zlostavljane, kazala je za CNN Lorena Ciccotti, načelnica policije grada Salerna.

Tijela ovih mladih žena, za koje se vjeruje da su iz Nigera i Nigerije, prebačena su u Salerno na španskom mornaričkom brodu koji je vršio spasilačke operacije u Sredozemnom moru.

Ovaj brod, pod nazivom "Cantabria" na obalu je prebacio 400 spašenih migranata.

Glasnogovornik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice Marco Rotunno je rekao da je su pronađene utopljenice  bile   u brodolomu u blizini obale Libije prije dva dana.

S tog broda je spašeno 60 osoba.

Zvaničnici humanitarnih organizacija su kazali da je tokom proteklih dana iz mora spašeno oko 2.500 migranata, što je jedan od najintenzivnijih perioda što se tiče spašavanja u Mediteranu otkad je Italija postigla sporazum s Libijom o usporavanju polazaka krijumčarskih brodova koji prevoze migrante.

Broj migranata koji stižu u Italiju ove godine je bio 30 posto manji nego prošle godine, te je krajem prošle sedmice iznosio 111.716, prema podacima talijanskog ministarstva unutarnjih poslova.

U istom periodu prošle godine, ovaj broj je iznosio gotovo 160.000.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.