8.11.2017. 17:30
0
Palestinski zvaničnik: Nastavlja se sigurnosna saradnja s Izraelom
Čelnik palestinske policije na okupiranoj Zapadnoj obali potrvrdio je u srijedu da je sigurnosna saradnja nastavljena s Izraelom, nakon što je bila djelimično prekinuta u julu.


- Svi sada koordiniraju. To znači da se situacija vratila na nivo u kome je bila prije 14. jula. Stvari su sada normalne - izjavio je Hazem Atallah.

On je kasnije potvrdio novinarima u Ramallahu da je prije otprilike dvije sedmice sigurnosna saradnja u potpunosti nastavljena. 
 
Predsjednik Mahmud Abbas objavio je u julu da je sigurnosna saradnja prekinurta u znak protesta protiv izraelskog uvođenja novih mjera sigurnosti na ulazu u džamiju Al-Aqsa u Jerusalemu, iako je bilo nejasno u kojem je obimu zapravo ukinuta.

Mjere sigurnosti, uključujući uvođenje detektora metala, uvedene su nakon što su dvojica izraelskih policajaca ubijena u napadu naoružanog Arapa koji je izažao iz svetog mjesta.

Palestinci smatraju te mjere sigurnosti kao izraelsko nastojanje da preuzme punu kontrolu nad svetim mjestom, poznatim među Jevrejima kao Brdo hrama, u istočnom Jerusalemu.

Izrael je okupirao istočni Jerusalem u Šestodnevnom ratu 1967. godine kasnije ga je anektirao u potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica.

Atallah je kazao da sigurnosna saradnja nikada nije bila potpuno prekinuta za policiju, navodeći da je 95 posto aktivnosti naastavljeno.

- Jedina stvar koju smo prekinuli je to što se nismo sastajali na terenu. Mi ne radimo po političkom diktatu. Mi radimo za dobrobit naroda - kazao je on, braneći saradnju koja je nepopularna među Palestincima, prenosi AFP.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.