10.11.2017. 18:15
0
Rastu strahovanja o Brexitu bez sporazuma
Dok je 504 dana i deset sati ostalo do roka od 29. marta 2019., proces Brexita u petak je prevalio polovinu puta.


Pregovarači s dvije strane Engleskog kanala pokušavaju, međutim, bezuspješno postići dugo očekivani napredak u šestom krugu razgovora, povećavajući strahovanja širom Evrope od scenariju Brexita bez sporazuma.

- Ne čekajte da objavimo velike odluke. U posljednjim danima se raspravljalo o pojašnjenju stavova dvije strane, o tehničkim pitanjima - izjavio je novinarima šef pregovaračkog tima EU Michel Barnier.

- Samo dovoljan i stvaran napredak u tri ključne teme pregovora omogućit će drugu fazu razgovora - kazao je.

Tri ključne teme su prava građana dvije strane nakon Brexita, finansijsko rješenje i granica s Irskom.

- Ovo je ozbiljan posao. Ako želimo pronaći put naprijed, to će zahtijevati fleksibilnost i pragmatizam s obje strane, što je Michel i naglasio - izjavio je šef britanskog pregovaračkog tima David Davis na zajedničkoj konferenciji za novinare s Barnierom u sjedištu EU.

- Pokrenut u četvrtak u Bruxellesu, dvodnevni šesti krug pregovora o Brexitu podudario se s polovinom puta za taj proces - 505 dana od referenduma i 505 dana dok Britanija i zvanično ne napusti EU, što će biti jedna od glavnih tema zimskog samita EU u decembru.

Dugo očekivani pregovori o Brexitu pokrenuti su 19. juna, godinu dana nakon što je britanski narod glasao da napusti blok tjesnom većinom glasova 23. juna 2016.

May je poslala pismo EU s obavještenjem o Brexitu, pokrečući i zvanično dvogodišnje odbrojavanje do britanskog napuštanja bloka nakon više od 44 godine čllanstva u njemu, prenosi Xinhua. 

(FENA/Amila Alijagić

Brexit
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.