12.11.2017. 20:40
0
Mariano Rajoy prvi put u Kataloniji nakon referenduma: Regionalni izbori će pomoći pri okončanju separatističkog haosa
Španski premijer Mariano Rajoy izjavio je danas prilikom prve posjete Kataloniji nakon krize zbog neuspjelog otcjepljenja da će regionalni izbori pomoći pri okončanju „separatističkog haosa“, prenosi BBC.

Rajoy se pojavio na predizbornom skupu u Barceloni gdje je prije nekoliko dana suspendirao regionalnu i uveo direktnu vlasti. Braneći svoju odluku rekao je da je iscrpio sve mogućnosti, a nakon što je bivše katalonskog rukovodstvo jednostrano proglasilo nezavisnost.

Nekoliko katalonskih političara je u pritvoru zbog optužbi za zloupotrebu položaja, a dan prije Rajoyovog dolaska je oko 750.000 ljudi protestiralo protiv hapšenja separatista. Premijer je rekao da se nada kako će tiha većina konačno izaći na izbore i glasati.

- Moramo vratiti Kataloniju iz separatističkog haosa i to učiniti demokratijom - rekao je Rajoy.

On je najavio i ekonomski rast te pozvao kompanije da ne napuštaju regiju koja s jednom petinom učestvuje u cijeloj španskoj ekonomiji.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.