19.11.2017. 20:00
0
Papa organizovao ručak i medicinski pregled za beskućnike
Poglavar Rimokatoličke crkve Franja pozvao je na borbu protiv "ravnodušnosti prema siromaštvu", apelujući na vjernike da "ne krive društvo već sami pomognu".


"Svi mi imamo neke talente. Svaka osoba ne može da misli da je beskorisna i niko nije toliko siromašan da ne može da pruži nešto još siromašnijem", rekao je papa tokom mise povodom prvog Svjetskog dana siromašnih.

"Često mislimo da ako nismo ništa loše učinili, to je dobro i pravedno. Ništa ne činiti nije dovoljno", rekao je papa i dodao da ravnodušnost prema siromašnima može da bude grijeh.  

Papa Franjo je rekao da siromašni u svojoj slabosti nude put ka spasenju.  

"Oni (siromašni) u očima sveta nemaju veliku vrednost ali su upravo oni koji otvaraju put ka nebu i spasenju", rekao je papa koji je posle mise ugostio oko 4.000 beskućnika.  

Papa je organizovo na trgu Svetog Petra besplatan medicinski pregled za beskućnike pozivajući sve vjernike da "pruže ruku pomoći onima kojima je potrebna i da pokažu solidarnost".  

U jednoj sali Vatikana je priređen ručak i muzika za 1.500 beskućnika, dok su ostali, njih 2.500, raspoređeni po drugim kantinama različitih katoličkih institucija gde će jesti specijalitete italijanske kuhinje.  

Beskućnici dolaze iz Rima, Francuske, Poljske, Španije, Belgije i Luksemburga.  

Papa je pre nekoliko godina postavio tuš kabine za beskućnike u Rimu, a prošle godine je postavio crveni tepih za doček 3.500 beskućnika iz 22 evropske zemlje, kojima je zatražio da mu "oproste u ime kršćana koji ne razumiju siromašne ljude", prenosi N1.

(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.