23.11.2017. 10:12
0
Policija upala u australski azilantski centar na otoku Manus
Policija na Papui Novoj Gvineji (PNG) upala je u bivši azilantski centar kojim su rukovodile australske vlasti, pokušavajući istjerati tražioce azila koji odbijaju otići.
Stotine muškaraca odbijaju da napuste ovaj centar na otoku Manus nakon njegovog zatvaranja 31. oktobra, tvrdeći da se plaše za svoju sigurnost u lokalnoj zajednici, podsjeća BBC.

Muškarci u ovom kampu su u četvrtak kazali da im je policija PNG-a dala rok od sat vremena da odu.

Jedan tražilac azila, iranski novinar Behrouz Boochani, priveden je i pušten. Njegovo hapšenje je australska novinarska asocijacija nazvala "nečuvenim napadom na medijske slobode".

Australske vlasti kažu da se radi o operaciji PNG-a.

Izbjeglica iz Sudana koji živi u ovom centru, Abdul Aziz Adam, rekao je da se u četvrtak ujutro u centru nalazilo oko 420 tražilaca azila. Policija PNG-a kasnije je za australski ABC saopćila da je 35 muškaraca otišlo dobrovoljno.

Aziz Adam je za BBC kazao da je veliki broj policajaca upao u ovaj kompleks i da su megafonom naredili izbjeglicama da odu, te da su počeli oduzimati telefone, uništavati sobe i imovinu.

U kontroverznoj praksi, Australija pritvara tražioce azila koji stižu čamcima ili brodovima u kampove na otoku Manus i u Nauruu, maloj pacifičkoj državi.

Australija je zatvorila centar na otoku Manus nakon što je sud PNG-a odlučio da je taj centar neustavan, te zahtijevajući od tražilaca azila da se presele u tranzitne centre na drugim mjestima na ovom otoku.

Premijer Malcom Turnbull je rekao da njegova nacija neće "podleći pritiscima" da prihvati ove ljude, ponavljajući stav da bi takav potez ohrabrio trgovinu ljudima.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.