29.11.2017. 12:45
0
Sjeverna Koreja potvrdila lansiranje novorazvijene interkontinentalne rakete
Sjeverna Koreja potvrdila je da uspješno testirala novorazvijenu interkontinentalnu balističku raketu što je izazvalo oštre osude zemalja i međunarodnih organizacija širom svijeta.

- Razvoj i unaprjeđenje strateškog naoružanja DPRK imaju za cilj odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje od politike nuklearnih ucjena i nuklearne prijetnje američkih imperijalista, i da osigura miran život našeg naroda - navodi vlada Sjeverne Koreje u saopćenju kojim potvrđuje raketnu probu, koristeći zvaničan akronim države.

- Sveta je objava DPRK da njene rakete neće predstavljati nikakvu prijetnju bilo kojoj zemlji i regiji sve dok se ne ugroze interesi DPRK - navodi se u saopćenju koje je objavila državna novinska agencija KCNA.

Posljednje lansiranje uslijedilo je sedmicu nakon što su Sjedinjene Države ponovo označile Sjevernu Koreju kao "državu sponzora terorizma" i uvele su nove sankcije toj zemlji.

Sjevernokorejsko lansiranje rakete pojačalo je međunarodne osude.

Američki ministar odbrane James Mattis izjavio je u Bijeloj kući da je lansirana raketa imala višu putanju nego bilo koji projektil koji je lansirala Sjeverna Koreja do sada.

Američki predsjednik Donald Trump imao je odvojene telefonske razgovore s čelnicima Japana i Južne Koreje o sjevernokorejskoj raketnoj probi.

Tokom razgovora, Trump i japanski premijer Shinzo Abe potvrdili su svoje obavezivanje na borbu protiv sjevernokorejske nuklearne prijetnje, dok su Trump i njegov južnokorejski kolega Moon Jae-in u drugom telefonskom razgovoru osudili Sjevernu Koreju zbog razvoja njenih nuklearnih i programa balističkih projektila.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres također je osudio posljednje lansiranje rakete, rekavši da to predstavlja "očigledno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a".

Čelnik Svjetske organizacije zatražio je od Sjeverne Koreje da se suzdrži od poduzimanja novih destabilizirajućih akcija.

- Generalni sekretar potvrđuje svoje obavezivanje na rad sa svim stranama na ublažavanju napetosti - navodi u izjavi za javnost Guterresov portparol Stephane Dujarric.

Osuđujući lansiranje rakete, Evropska unija je saopćila da je taj potez "novo neprihvatljivo kršenje" međunarodnih obaveza Sjeverne Koreje. 

Portparol Službe za vanjsku akciju EU (EEAS) izjavio je da diplomatska služba bloka traži od Sjeverne Koreje da se "angažuje u kredibilnom i smislenom dijalogu koji ima za cilj provođenje potpune, potvrdive i nepovratne denukleareizacije Korejskog poluotoka i punu provedbu svih relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a".

Kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland  izjavila je da "sjevernokorejski balistički program predstavlja direktnu prijetnju svijetu".

Kanada je saopćila kako je spremna da sazove sastanak ministara vanjskih poslova, koji će zajednički organizirati sa Sjedinjenim Državama, kako bi se bavili tim urgentnim pitanjem.

Uzimajući u obzir složenost i osjetljivost situacije na poluotoku, Kina je pozvala na nove napore na ublažavanju napetosti kroz dijalog i konsultacije. 

Kako bi se smirila situacija, Kina je predložila dvosmjerni pristup, tražeći pomake na denuklearizaciji i istovremeno uspostavljanje mirovnog mehanizma. Peking je u svojoj inicijativi "suspenzija za suspenziju" pozvao Pyongyang da pauzira s raketnim i nuklearnim aktivnostima i apelovao je na Washington da "stavi na čekanje" svoje zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom, prenosi Xinhua.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.