30.11.2017. 22:30
0
Poljaci izazvali bijes snimkom igre bez odjeće u nacističkoj gasnoj komori
Organizacije preživjelih žrtava holokausta zatražile su od poljskog predsjednika objašnjenje kako je umjetnicima dopušteno da se snimaju kako se goli igraju "ganje" unutar jedne nacističke gasne komore.


U tom filmu su prikazani muškarci i žene kako trče uokolo i smiju se u nekadašnjem logoru Stutthof, u kojem je ubijeno 65.000 ljudi, izvještava BBC.

Film "Igra ganje", koji je 1999. godine snimio Artur Żmijewski, prikazan je u Krakovu 2015. godine, unatoč protivljenju Izraela.

Međutim, lokacija snimanja nije bila poznata sve do ove godine, nakon posjete britanske kraljevske porodice.

Eksperti su usporedili snimke posjete vojvode i vojvotkinje od Cambridgea gasnoj komori u Stutthofu s poljskom snimkom.

U ovom pismu, grupe, uključujući Centar Simon Wiesenthal koji se bavi istragama nacističkih ratnih zločinaca te Centar organizacija preživjelih žrtava holokausta u Izraelu, pitaju predsjednika Andrzeja Dudu da li je Żmijewski imao dozvolu da snima ovaj film i da li u Stutthofu postoje pravila ponašanja.

Također su od predsjednika Dude zatražili da "jasno i primjereno osudi ovo takozvano umjetničko djelo."

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.