1.12.2017. 8:38
0
Prekinuta potraga za nestalom argentinskom podmornicom
Argentina je obustavila potragu za četrdeset i četiri člana posade podmornice koja je nestala prije 15 dana u Atlantskom oceanu.

“Uprkos ogromnim naporima, nemoguće je locirati podmornicu. Prošlo je dvostruko više dana od mogućnosti da posada ipak bude spašena. Unatoč sveobuhvatnoj potrazi, nismo uspjeli”, izjavio je portparol argentinske mornarice, Enrique Balbi.

Podmornica je posljednji put ostvarila kontakt s mornaricom u srijedu 15. novembra, a nada da je posada preživjela vjerovatnu eksploziju na posljednjoj poznatoj lokaciji je polako nestajala.

Balbi je kazao da je potraga za podmornicom proširena dvostruko u odnosu na broj dana koji omogućava spasilačkim službama da spase posadu. Radi se o periodu za koji se smatra da posada može preživjeti u podmornici ispod površine mora.

Kako se procjenjuje, posada je unutar podmornice San Juan imala zalihe kisika s kojima je mogla preživjeti samo sedam dana u slučaju da je potonula na dno.

Podmornica ARA San Juan se vraćala s rutinske misije u blizini najjužnije tačke Južne Afrike, kada je prijavila električni problem.

Komandant mornarice Gabriel Galeazzi je rekao da je podmornica izronila na površinu i prijavila kratki spoj u baterijama. Naređeno joj je da skrati misiju i vrati se u bazu Mar del Plata što prije. Posljednji kontakt je ostvaren oko 7:30 sati 15. novembra, a kapetan je tada potvrdio da je posada dobro.

Osam dana nakon nestanka podmornice je saopšteno da je detektovana buka nekoliko sati poslije posljednjeg kontakta. Do buke je došlo oko 60 km od posljednje poznate lokacije podmornice u 10:31 sati.

Balbi je kazao da se vjeruje da je morska voda dospjela do baterija i uzrokovala kratki spoj.

Reakcije članova porodica su različite, neki su ljuti što im je Mornarica lagala već sedam dana da postoji nada da će njihovi najbliži biti spašeni, dok drugi još vjeruju i mole se za čudo.

Mnogi upiru prstom u vladu tvrdeći da su manjak investiranja i korupcija u oružanim snagama doveli do toga da je podmornica bila nesigurna.

Argentinski predsjednik Mauricio Macri je naredio istragu o nestanku podmornice.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.