2.12.2017. 15:40
0
Papa Franjo trećeg dana posjete Bangladešu okončao azijsku turneju
Papa Franjo u subotu je napustio Bangladeš nakon što se obratio skupu mladih u koledžu Notre Dame u Daki, okončavajući svoju azijsku turneju.

Papa, koji je doputovao u Daku u četvrtak, koristio je termin Rohinje za proganjane mijanmarske muslimane, koji su u stotinama hiljada prešli u Bangladeš bježeći pred vojnim akcijama u njihovoj matičnoj saveznoj državi Rakhine.

Franjo je savjetovan da ne koristi termin Rohinje tokom posjete prvoj stanici azijske turneje u Mijanmaru, gdje se manjinska muslimanska grupa ne smatra državljanima te zemlje i vlasti ih nazivaju Bengalcima, implicirajući da su oni doseljenici iz Bangladeša. Papa je bio u posjeti Mijanmaru od ponedjeljka do četvrtka.  

Trećeg dana posjete Bngladešu, Franjo je obišao dom Majke Tereze u centralnom kvartu Dake Tejgoan, gdje je razgovarao s brojnom siročadi, kao i nemoćnim starim i bolesnim ljudima.

On je potom saslušao iskustva katoličkih svećenika u većinski muslimanskoj zemlji, saopćio je Nirmal Rosario, čelnik Udruženja hrišćana Bangladeša. 

Papa je također obišao katoličko groblje oko podneva po lokalnom vremenu.

On je u popodnevnim satima održao govor pred desetak hiljada mladih u koledžu Notre Dame, prije nego što je krenuo prema međunarodnom aerodromu Hazrat Shahjalal.

Bangladeški ministar vanjskih poslova Abul Hassan dočekao je Papu na aerodromu, prenosi dpa.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.