4.12.2017. 10:50
0
May stiže u Brisel na ključne pregovore o Brexitu
Brtitanska premijerka Theresa May danas stiže u Brisel na ključne razgovore o Brexitu, javlja France24.

Pregovori su 'zapeli' već duže vrijeme, a Brisel smatra današnji radni ručak sa predsjednikom Evropske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom 'kao krajnje vrijeme da se postigne zadovoljavajući napredak'.

London institira na otvaranju pregovora o trgovinskim odnosima poslije Brexita, dok EU traži da se prvo usaglase finansijske obaveze.

Visoki evropski diplomat je za AFP rekao da će postizanje dogovora biti „teško ali izvodljivo“. London odbacuje rok koji je EU postavila.

- Imamo mnogo toga ispred nas, a današnji razgovori će biti važna prekretnica uoči decembarskog samita Evropskog vijeća – poručio je portparol britanske vlade. Junckera i May će za radnim ručkom pratiti glavni pregovarači, a May će se susresti tokom dana i sa predsjednikom Vijeća EU Donaldom Tuskom.

BBC je prošle sedmice objavio da je London ponudio više novca za razvod, između 45 i 55 milijardi eura, te da bi takav korak mogao biti pozdravljen u Briselu, što bi značilo deblokadu pregovora. Uprkos tome, pojavio se problem u kojem Irska nije zadovoljna graničnim dogovorom, te kao članica Unije ima pravo na veto. Velika Britanija želi izaći iz Unije na proljeće 2019. godine.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.