6.12.2017. 10:58
0
OSCE: Još ima kršenja primirja u Ukrajini
Specijalni predstavnik predsjedavajućeg OSCE-a u Ukrajini i Trilateralnoj kontaktnoj grupi ambasador Martin Sajdik izjavio je nakon sastanka Kontaktne grupe da i dalje postoje česta kršenja primirja na istoku Ukrajine.

- Zato su, kao i ranije, sigurnost civila u konfliktnim zonama, kao i pitanja poštivanja prekida vatre najviši prioriteti Kontaktne grupe i njenih radnih grupa. Učesnici su ponovo naglasili potrebu da se očuva mir. Posebno u područjima gdje su važni infrastrukturni objekti i to iznimno u zimskim uvjetima - saopćio je Sajdik.

U saopćenju, specijalni predstavnik OSCE ističe da je postignut napredak u raščićavanju terena od mina.

- Radna grupa je razgovarala i o pitanjima povlačenja trupa i teškog oružja. U fokusu je bila i razmjena zarobljenika. Već su razmijenjeni spiskovi, ali strane još nisu postigle dogovor o datumu razmjene. Međutim, postoji volja da se ovo uradi prije predstojećih praznika - navedeno je.

Ekonomska radna grupa je raspravljala pitanje plaćanja za isporučenu vodu. Radna grupa za politička pitanja je, kako je ranije navedeno, razgovarala o pitanjima vezanim za definiranje modela tzv. "Steinmeir formule“ te za njenu buduću implementaciju.

OSCE u Ukrajini vrši monitoring mirovnog procesa između ukrajinskih vlasti i snaga odmetnutih regija koje imaju podršku zvanične Moskve.

 

(Fena/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.