7.12.2017. 16:30
0
Protest hiljada Katalonaca u Briselu
Nekoliko desetina hiljada ljudi iz Katalonije učestvuje danas u protestu u Briselu jer ih, kako smatraju, EU nije podržala poslije neuspješne inicijative za osamostaljenje ovog španske pokrajine.


Belgijska policija saopštila je da je na skup došlo oko 45.000 ljudi, dvije sedmice prije regionalnih izbora u Kataloniji.

Pjevajući i uzvikujući parole, okupljeni su marširali oko glavnih institucija EU. Neki su bili umotani u zastave, a drugi su nosili transparente sa porukom "Sram vas bilo" preko zastave EU.

Najavljeno je da će se učesnicima protesta obratiti smijenjeni katalonski lider Karles Pudždemon, prenio je AFP.

On je sa svoja četiri bivša kabinetska ministra otputovao u Brisel poslije referenduma zbog straha da će biti uhapšen.

Mnogi Katalonci su proevropski orijentisani i osjećaju se iznevjerenim zato što Unija nije posredovala u njihovom sporu sa Madridom.

(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.