9.12.2017. 14:45
0
Johnson u Iranu lobira za oslobađanje iransko-britanske humanitarne radnice
Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u subotu je doputovao u Iran, gdje se očekuje da lobira kod iranskog kolege Mohammada Javada Zarifa za oslobađanje uhapšene iransko-britanske humanitarne radnice Nazanin Zaghari-Ratcliffe.
To je tek treća posjeta jednog šefa britanske diplomatije Iranu u posljednjih 14 godina i dešava se u vrijeme jačanja složenih istorijskih, regionalnih i bilateralnih napetosti.

Johnson će se također sastati s predsjednikom Hassanom Rouhanijem, Ali Shamkhanijem, sekretarom iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, i drugim zvaničnicima, javila je danas iranska državna novinska agencija Irna, izvještavajući o posjeti.

Johnson i iranski zvaničnici raspravljat će o bilateralnim vezama, uključujući bankarske i ekonomske veze, kao i regionalnim i međunarodnim pitanjima, dodaje Irna.

Johnson je najavio da "neće štedjeti muka" u britanskim naporima da se oslobodi Zaghari-Ratcliffe, projekt menadžera u fondaciji Thomson Reuters, koja je osuđena na pet godina zatvora pred iranskim sudom zbog planova na svrgavanju iranskog klerikalnog establišmenta. Ona negira optužbe.

- Ministar vanjskih poslova zatražit će od Iranaca da oslobode dvojne državljane tamo gdje ima humanitarne osnove da se to učini - izjavio je dan ranije portparol briotanskog Foreign officea.

Zaghari-Ratcliffe nije jedini dvojni državljanin koji se drži u zatočeništvu u Iranu, ali je njen slučaj stekao najveći publicitet. Johnson je izjavio 1. novembra da je ona učila ljude novinarstvu prije njenog hapšenja u aprilu prošle godine, u izjavi koja bi, tvrde analitičari, mogla nagnati iranske vlasti da joj produže zatvorsku kaznu.

Fondacija Thomson Reuters humanitarna je organizacija koja je nezavisna od istoimene medijske kuće i djeluje nezavisno od novinske agencije Reuters, saopćila je da je Zaghari-Ratcliffe bila na odmoru i da nije predavala novinarstvo u Iranu.

Johnson se od tada izvinjavao zbog svake nelagode koju bi njegov izjave mogle izazvati i kazao je da je ona bila u Iranu na odmoru.

Iranske vlasti poručile su Zaghari-Ratcliffe da će se pojaviti u sudnici 10. decembra, saopćio je njen suprug Richard, prenosi Reuters.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.