19.12.2017. 10:20
0
Tillerson u posjeti Kanadi u jeku spora o "pravednoj i recipročnoj trgovini"
Američki državni sekretar Rex Tillerson u utorak će započeti svoje prvo putovanje u Kanadu otkad je preuzeo dužnost, kazali su zvaničnici u američkom ministarstvu vanjskih poslova, prenosi Xinhua.

Ovo Tillersonovo putovanje dešava se u trenutku kada su američko-kanadski odnosi na ispitu u sve većem sporu oko američkog zahtjeva za ponovno pregovaranje o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Meksiko, Kanada i Sjedinjene Američke Države od augusta pregovaraju o NAFTA-i, na zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa koji tvrdi da ovaj sporazum, potpisan prije 23 godine, šteti njegovoj državi i prijeti da će se povući iz tog sporazuma.

Washington i dalje "marljivo radi na modernizaciji NAFTA-e" kako bi postigao "dogovor o pravednoj i recipročnoj trgovini", rekli su ovi zvaničnici u ponedjeljak u razgovoru putem videolinka.

- Kao što znate, ovaj sporazum je prvi put dogovoren prije više od 25 godina. Mnogo stvari se promijenilo od tada. Mislim da, u skladu s našom logikom, postoji mnogo načina na koje svi možemo imati koristi od modernizacije tog sporazuma - izjavili su.

Tokom svog putovanja, Tillerson će se sastati sa svojom kanadskom kolegicom Chrystiom Freeland, te ostalim visokopozicioniranim kanadskim zvaničnicima u Ottawi, s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa, navode ovi zvaničnici.

Očekuje se da će ovaj američki diplomata nastaviti dijalog o zajedničkom američko-kanadskom napretku, odbrani i sigurnosti, te razgovarati o zajedničkim brigama u vezi s globalnim pitanjima. On će također razgovarati o pitanju Venecuele, granične sigurnosti i ekonomskih odnosa, dodali su.

Obostrani rat riječima je eskalirao kada je američka komisija za međunarodnu trgovinu ranije ovog mjeseca jednoglasno odlučila da uvoz stabala kanadskog crnogoričnog drveća šteti američkoj drvnoj industriji.

Kanada, s druge strane, propituje američke tarife pod NAFTA-om i Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO).

Vijeće NAFTA-e za rješavanje sporova navodno će svoju presudu donijeti do iduće jeseni, a proces pred WTO-om bi mogao potrajati godinama.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.