20.12.2017. 10:29
0
U Rimu umro američki kardinal umiješan u skandal sa seksualnim zlostavljanjem
Kardinal Bernard Law, koji je prisiljen da podnese ostavku na mjesto bostonskog nadbiskupa 2002. godine zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem, umro je u Rimu u 86-toj godini.

Kardinal Law je optužen za premještanje svećenika pedofila iz jedne u drugu župu umjesto da se oni suoče s optužbama, podsjeća BBC.

Nakon napuštanja Bostona, on se zaposlio u Vatikanu, gdje je radio do 2011. godine.

Bostonska biskupija je u januaru 2002. godine potresena navodima o seksualnom zlostavljanju koje su tokom više decenija počinili deseci svećenika.

Ova biskupija je izbjegla bankrot tako što je pristala da proda zemlju i objekte za više od 100 miliona dolara kako bi finansirala sudske nagodbe s više od 500 žrtava zlostavljanja.

Ovaj skandal je potakao Vatikan da pripremi novu strategiju za borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece u rimokatoličkoj crkvi.

Kardinal Law je imenovan za bostonskog nadbiskupa 1984. godine, ali je odstupio s te funkcije 2002. godine nakon niza izvještaja "Spotlight-a", istraživačkog tima novina Boston Globe.

U ovim izvještajima, objavljenim u Boston Globe-u, navodi se da su deseci svećenika koji su seksualno zlostavljali djecu preseljavani godinama iz jedne u drugu župu tokom mandata kardinala Lawa, bez da su o tome obaviješteni župljani ili policija.

Ovi izvještaji doveli su ne samo do ostavke kardinala Lawa, već i do razotkrivanja drugih slučajeva zlostavljanja u 102 grada u SAD-u i 105 biskupija širom svijeta.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.