22.12.2017. 20:01
0
Putin: Rusija mora imati najbolje oružane snage da se odupre agresiji
Rusija bi trebala imati najbolje oružane snage u suočavanju s agresivnim planovima Sjedinjenih Država i NATO-a, izjavio je u petak predsjednik Vladimir Putin.

- Rusija bi trebala biti među vodećim državama, i na nekim poljima apsolutni lider u stvaranju vojske nove generacije, vojske nove tehnološke ere - izjavio je Putin na sastanku s visokim zvaničnicima ministarstva odbrane.

- To je od najvišeg značaja u osiguranju našeg suvereniteta, mira i sigurnosti naših građana, za pouzdani razvoj zemlje i za otvorenu i nezavisnu vanjsku politiku u interesu naše zemlje - kazao je.

On je nazvao novu sigurnosnu strategiju koju je nedavno izložila američka administracija "agresivnom" i "ofanzivnom", navodeći da bi ruska vojska trebala uzeti u obzir praktični rad.

Kazao je da se ruske nuklearne snage, iako su na nivou koji pruža "pouzdano strateško odvraćanje", trebale dodatno razvijati. 

Do 2021. godine, ruske nuklearne snage s terenskim bazama trebale bi do 90 posto biti opremljene novim raketnim sistemima koji mogu pouzdano nadjačati postojeće i buduće sisteme proturaketne odbrane, tvrdi Putin.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je na sastanku da će ruska vojna ulaganja u 2018. godini iznositi 46 milijardi dolara, ili 2,8 posto BDP-a.

Ruska vojna ulaganja u 2017. godini iznosila su 3,05 triliona rublji (oko 52 mlijarde dolara), ili 3,3 posto BDP-a, prenosi Xinhua.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.