27.12.2017. 10:35
0
Nobelovka Aung San Suu Kyi odbila razgovarati o silovanjima u Mijanmaru
Mijanmarska liderka i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi odbila je razgovarati o sistematskom silovanju žena iz naroda Rohinja tokom kampanje etničnog čišćenja kada se susrela sa visokim zvaničnikom Ujedinjenih nacija, objavio je Guardian.

Pramila Patten, specijalna predstavnica UN-a za borbu protiv seksualnog nasilja u sukobima, bila je sredinom decembra u Mijanmaru u četverodnenoj posjeti, ali je Aung San Suu Kyi odbila svaku vrstu ozbiljnog razgovora na tu temu, navodi se u zabilješci u koju su novinari britanskog lista imali uvid.

Informacije o sistematskom i raširenom silovanju koje je provodila vojska i policija nad ženama iz manjinskog muslimanskog naroda, nisu bile predmetom razgovora.

- Sastanak je prošao kurtoazno, ali bez ikakve suštine – navela je predstavnica UN-a u pismu generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu. Više od 650.000 Rohinja je protjerano iz Mijanmara, a hiljade su ubijeni tokom kampanje koju provode vojne vlasti većinski budističke države.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.