28.12.2017. 17:13
0
Američke misije u Turskoj nastavljaju izdavanje viza
Američke misije u Turskoj nastavit će obavljati sve usluge izdavanja viza nakon što je turska vlada zajamčila sigurnost američkog konzularnog osoblja.

Sjedinjene Države su prethodno obustavile sve usluge izdavanja neimigrantskih viza nakon hapšenja jednog američkog konzularnog uposlenika u oktobru, podsjeća BBC.

Taj službenik je bio priveden zbog sumnji na povezanost s vjerskim vođom Fethullahom Gulenom kojeg turske vlasti okrivljuju za prošlogodišnji pokušaj državnog udara u Turskoj.

Iz američkog ministarstva vanjskih poslova su kazali da su "uvjereni da je sigurnosna situacija dovoljno poboljšana".

Turska se "pridržavala obećanja o visokoj razini sigurnosti" datih SAD-u.

U saopćenju se navodi da je SAD-u dato uvjerenje da više nijedan lokalni uposlenik američkih misija nije pod istragom, te da osoblje neće biti hapšeno niti privođeno tokom obavljanja svojih službenih dužnosti.

Međutim, iz američkog ministarstva vanjskih poslova su kazali da su i dalje ozbiljno zabrinuti zbog optužbi protiv svojih uhapšenih lokalnih uposlenika i slučajevima protiv američkih građana koji su privedeni tokom vanrednog stanja.

Najmanje 11 američkih građana trenutno se nalazi u pritvoru u Turskoj.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.