10.1.2018. 10:00
0
Potres jačine 7,6 stepeni uzdrmao Karibe
Potres jačine 6,7 stepeni po Richterovoj skali u utorak je uzdrmao područje u blizini udaljenih otoka koji pripadaju Hondurasu i osjetio se širom Centralne Amerike, ali nije bilo nikakvih trenutnih izvještaja o žrtvama ili o većim štetama.

Potres je uzdrmao prozorska stakla u honduraškoj prijestonici Tegucigalpa, 519 kilometara istočnije i mogao se osjetiti daleko sjevernije u meksičkoj saveznoj državi Quintana Room, ali nije javljeno o bilo kakvim štetama.

Američki geološki zavod saopćio je da je potres, za koji je prvobitno javljeno da je imao snagu 7,8 stepeni po Richterovoj skali, imao epicentar 202 kilkometra sjeveroistočno od Barra Patuce u Hondurasu i 307 kilometara jugozapadno od George Towna na Kajmanskim otocima.

Potres se desio na dubini od samo 10 kilometara, što je pojačalo njegov efekat.

Pacifički centar na upozorenje od cunamija prvobitno je upozorio da bi cunami s valovima visokim do metra iznad plimnog nivoa mogao pogoditi djelove  Hondurasa, Belizea i Porto Rika, skupa sa SAD-om i britanskim Djevičanskim otocima.  

Otprilike dva sata nakon potresa, Centar je saopćio da je prijetnja prošla, povlačeći sva upozorenja na cunami povezana s potresom.

Podrhtavanje tla osjetilo se i u prijestonici Belizea, Belize Cityju, ali nije bilo nikakvih trenutnih izvještaja o štetama.

Ministar Belizea nadležan za bavljenje vanrednim situacijama, Edmond Castro, obratio se putem lokalnog radija kako bi zatražio od ljudi koji žive na maloj nadmorskoj visini i na otocima da ostanu u stanju pripravnosti zbog potencijalno opasnih valova, prenosi Reuters.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.