16.1.2018. 9:36
0
Njemačka još bez vlade, dio SPD-a protiv velike koalicije
Unutar Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) razvio se otpor postignutom dogovoru oko početka pregovora o sastavljanju koalicijske vlade s demokršćanima, javljaju njemački mediji.
- Na izborima smo osvojili 20,5 posto glasova i mislim da smo, s obzirom na tu činjenicu, tokom pregovora s Unijom CDU/CSU izvukli zaista mnogo - rekla je predsjednica socijaldemokratskog zastupničkog kluba u Bundestagu Andrea Nahles javnom servisu Deutschlandfunk.

Žestoko je kritizirala SPD-ovce koji traže promjene dogovora postignutog u petak nakon jednosedmičnih pregovora s demokršćanima i koji bi trebao biti temelj za sastavljanje koalicijskog ugovora, prenosi Hina.

- Da smo ne znam šta postigli u pregovorima oni koji su sada protiv pregovora o velikoj koaliciji bi i dalje bili protiv - rekla je Nahles.

Istodobno je članica predsjedništva SPD-a Manuala Schwesig objasnila kako uspješno okončanim razgovorima u petak nisu otklonjene skepse socijaldemokratske baze oko velike koalicije.

SPD bi u nedjelju na vanrednom stranačkom kongresu trebao odlučiti o tome treba li stranka ulaziti u pregovore o novoj velikoj koaliciji. Nahles je izrazila optimizam da će većina zastupnika podržati razgovore o koalicijskoj vladi.

Tokom vikenda pokrajinski ogranak SPD-a u pokrajini Saska-Anhalt odbacio je na svom kongresu dokument o početku koalicijskih pregovora tražeći brojne promjene, posebice glede socijalne politike.

Demokršćanska Unija CDU/CSU odbacila je promjene dokumenta ukazujući na to da je i predsjedništvo SPD-a u petak jednoglasno prihvatilo dogovor.

- Ono što smo zajednički u petak javnosti predstavili kao konsenzus više nećemo mijenjati - rekao je za dnevnik Bild predsjednik demokršćanskog zastupničkog kluba Volker Kauder.

On je dodao kako je dokument plod kompromisa obje strane.

- Nije samo SPD taj koji je pružio ustupke. Svi smo se nečega odrekli - zaključio je Kauder.

I mnogi drugi društveni čimbenici su apelirali na SPD da prihvati pregovore o koaliciji jer Njemačkoj više od četiri mjeseca nakon parlamentarnih izbora treba nova vlada.

- Unija CDU/CSU i SPD su dogovorili mnoge prednosti za posloprimce u Njemačkoj - rekao je predsjednik Njemačkog saveza sindikata Reiner Hoffmann javnom servisu MDR podržavajući nastavak pregovora.

Brze koalicijske pregovore i formiranje vlade zatražili su i predstavnici poslodavaca.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja za televiziju RTL među simpatizerima SPD-a 56 posto podržava nastavak velike koalicije.

Ako se koalicijski pregovori nastave, promatrači očekuju da bi nova vlada mogla stupiti na snagu oko Uskrsa koji ove godine pada 1. aprila.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.