16.1.2018. 13:19
0
Tusk: Naša srca su otvorena ako Velika Britanija želi odustati od Brexita
Predsjednik Vijeća Evropske unije Donald Tusk izjavio je da su „srca još uvijek otvorena“ ukoliko Velika Britanija odluči da se predomisli u vezi sa izlaskom iz Unije, prenosi AFP.

Tuska je podržao i čelnik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

- Ako Velika Britanija odluči da ostane pri odlasku, Brexit će postati stvarnost sa svim svojim negativnim posljedicama već u martu naredne godine. To se neće dogoditi ako dođe do promjene u srcima naših prijatelja iz Velike Britanije, rekao je Tusk u Evropskom parlamentu pozdravljen burnim aplauzom.

Podsjetio je na izjavu britanskog ministra za Brexit koji je rekao da „ako nema mogućnosti za promjenu mišljenja u demokratiji, onda to prestaje biti demokratija“, aludirajući na to da se i Velika Britanija može predomisliti.

- Mi na kontinentu nismo promjenili naša srca, ona su još otvorena za vas – poručio je Tusk.

Jedan od vodećih zastupnika Brexita, Nigel Farage čelnik britanske stranke UKIP je iznenađujuće izjavio prošle sedmice da sve više razmatra opciju da se ponovo raspiše referendum o izlasku iz Unije.

On smatra da bi to utišalo one koji tvrde da nema podrške za Brexit, ali su proevropski političari u tome vidjeli šansu da se London predomisli i otkaže razvod. Istovremeno i Juncker je pozvao London da posluša Tuskovu poruku.

- Naša vrata su otvorena i nadam se da će to jasno čuti u Londonu – rekao je čelnik Evropske komisije.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.