22.1.2018. 9:25
1
Rekordno bogatstvo Nijemaca
Bogatstvo građana Njemačke povećalo se u trećem kvartalu prošle godine 1,2 odsto i sada iznosi 5,78 biliona eura, pokazuju podaci Njemačke savezne banke.

Očekuje se da će podaci za kraj prošle godine pokazati da je njihova imovina prešla sumu od šest biliona. U tu sumu je uključena vrijednost gotovine, dionica i životnih osiguranja, ali ne i nekretnine, prenosi SEEbiz.

Građani Njemačke bi mogli biti još bogatiji da više ulažu u dionice.

Međutim, Nijemci još najviše vjeruju sigurnim i brzo dostupnim oblicima štednje poput štedne knjižice ili tekućeg računa koji, trenutno zbog rekordno niskih kamata, ne donose nikakav profit. Ulaganje u dionice, pa čak i one s niskim nivoom rizika se i dalje izbjegava.

"Nijemci su još jako udaljeni od oblika štednje koji donose dugoročnu dobit", zaključak je jedne nedavne studije koncerna Allianz.

Zbog laganog porasta inflacije, klasične štediše čak i gube novac, Allianz tvrdi da su na ovaj način njemačke štediše prošle godine izgubile između 35 i 38 milijardi eura. 

S druge strane, niske kamate i dalje obimno koriste građani koji žele uložiti u nekretnine. Pomama za stambenim kreditima je i dalje velika.


(Fena/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.