28.1.2018. 17:45
3
Netanyahu optužio Poljsku da negira historiju: Ne dozvoljavamo izvrtanje istine i negiranje Holokausta
Izrael je pozvao otpravnika poslova poljske Ambasade u Tel Avivu Pjotra Kozlovskog kako bi mu bila prenesena zabrinutost zbog nacrta zakona koji je Varšava usvojila o Holokaustu i definiciji nacističkih logora.

Poljski parlament je krajem prošle sedmice usvojio zakon kojim se određuje maksimalna zatvorska kazna od tri godine za svakoga ko optužuje Poljake ili državu za saradnju u nacističkim zločinima ili navodi da su nacistički koncentracioni logori bili poljski. 

Ovu regulativu, koja će biti primjenjiva na Poljake i strane državljane, mora da usvoji i Senat prije nego što je potpiše predsjednik. 

Kozlovski je pozvan u izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova radi "pojašnjenja". 

"Diplomati je preneseno izraelsko protivljenje terminima u nacrtu zakona. Vrijeme usvajanja nacrta, pred obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, posebno je iznenađujuće i razočaravajuće"
, ističe se u saopštenju. 

U saopštenju se navodi da "nacrt zakona neće pomoći daljem iznošenju istorijske istine i može da naškodi slobodi istraživanja, te da onemogući raspravu o istorijskoj poruci i legatu Drugog svjetskog rata". 

Sinoć je izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio Poljsku da nacrtom zakona pokušava da "negira historiju". 

"Ne tolerišemo izvrtanje istine i prepravljanje historije ili negiranje Holokausta"
, kazao je Netanyahu danas na sjednici Vlade.


(SRNA/Amila Alijagić)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.