13.2.2018. 20:00
0
Dvojica mladića porijeklom iz Čečenije optuženi za terorizam u Austriji
Dvojica mladića u Austriji su optuženi da su planirali teroristički napad na policiju po naredbi čečenskog ogranka ISIL-a, javlja Reuters.

Porijeklom iz Čečenije, 19-godišnjak i 22-godišnjak koji žive u Austriji od djetinjstva, su namjeravali napasti policijsku stanicu.

Optuženi  su se pojavili prvi put pred sudom. Policija je otkrila zavjeru putem internetske komunikacije jednog od optuženih sa muškarcem iz Njemačke koji je ranije uhapšen zbog učešća u pripremi terorističkog napada.

Kako navodi austrijska novinska agencija  APA, čečenski član ISIL-a poznat kao Abu Nuuh je davao instrukcije jednom od uhapšenih kako da ubije policajce. Planirali su da opljačkaju prodavnicu oružja u Sankt Poeltenu, pa to oružje iskoriste u napadu na stanicu.

- Plan je bio da ubijamo policajce dok nas ne ubiju – rekao je stariji optuženi u iskazu policiji.

Napad nije izveden, jer su vlasti otkrile indicije i anonimno objavili informaciju. Potom su uhapšeni i priznali su pripremu, no kasnije su promijenili iskaz tvrdeći da nisu planirali izvršiti teroristički napad „jer nisu bili sigurni da li je to dobro“. Suđenje se održava pod snažnim mjerama sigurnosti.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.