25.2.2018. 15:30
0
Sjeverna Koreja spremna na razgovore sa SAD
Sjevena Koreja je sprema razgovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama, saopćio je danas ured predsjednika Južne Koreje, prenose glavni svjetski mediji. Kako javlja CNN, objava je došla nakon što se predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in susreo sa predstavnikom Sjeverne Koreje Gen Kim Yong-cholom i to na zatvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu.
Kćerka predsjednika SAD Donalda Trumpa Ivanka prisustvovala je ceremoniji zatvaranja igara, ali je odbačena mogućnost da se susretne sa sjevernokorejskom delegacijom. Washington je ranije rekao da su prije početka Igara Sjevernokorejci odbacili mogućnost sastanka sa potpredsjednikom Mikeom Penceom.

Poziv na razgovore koji SAD neće prihvatiti smatra se pokušajem Sjevere Koreje da napravi jaz između stavova Južne Koreje i Amerike. Ured predsjednika Moona je saopćio kako je sjevernokorejski režim veoma raspoložen za razgovore, te kako smara da bi on „mogli poboljšati odnose.“ SAD poručuju da je prvo potrebno uraditi neke konkretne korake ka denuklearizaciji poluotoka, pa onda krenuti u razgovore, javlja BBC.

Ova je najava došla samo nekoliko sati nakon što je Sjever žestoko kritizirao nove sankcije koje je SAD nametnula Pyongyangu.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.