26.2.2018. 20:24
0
Žene u Saudijskoj Arabiji moći će služiti vojsku
Saudijke se do četvrtka mogu prijaviti u vojsku u pokrajinama Rijad, Meka, al-Qasim i Medina, prenosi BBC, nakon što je kralj Salman u junu donio dekret prema kojem žene mogu voziti, a od prošlog mjeseca na stadionima pratiti nogometne utakmice.

Saudijske žene neće moći služiti u borbenim jedinicama, ali će moći raditi na poslovima sigurnosti. Da bi bile primljene kao vojnikinje moraju ispuniti 12 zahtjeva, uključujući da su saudijske državljanke, da imaju između 25 i 35 godina i da posjeduju srednjoškolsku diplomu.

Žene i njihovi muški čuvari, obično muževi, očevi, sinovi ili braća, također moraju imati boravište u onoj pokrajini u kojoj se nudi posao, prenosi Avaz.

Odluka o regrutiranju jedna je od brojnih reformi kojima se povećavaju ženska prava u toj konzervativnoj muslimanskoj kraljevini.

Udruge za ljudska prava, međutim, upozoravaju da saudijski diskriminirajući sistem muškog skrbništva nad ženama ostaje i dalje netaknut.

Saudijke tako od svojih supruga moraju dobiti dozvolu za putovanja, udaju ili izlazak iz zatvora.

Također ne smiju biti u društvu muškaraca koji im nisu u rodu, a u javnosti moraju nositi crne halje koje prekrivaju cijelo tijelo, tzv. abaje.

(Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.