27.2.2018. 16:40
0
Sud u Njemačkoj odlučio: Gradovi mogu zabraniti “dizelaše”
Najviši sud u Njemačkoj odlučio je danas da veliki gradovi imaju pravo da zabranjuju automobile s dizelskim motorima koji značajno doprinose zagađenju zraka.

Ova odluka mogla bi da utiče na vrijednost 12 miliona vozila na najvećem evropskom tržištu automobila i da primora proizvođače na ulaganja u velike modifikacije, javlja “Srna”.

Najviši federalni administrativni sud donio je odluku povodom žalbe njemačkih pokrajina protiv zabrana koje su uveli lokalni sudovi u Štutgartu i Dizeldorfu.

Slučaj je prvobitno pokrenula grupa za zaštitu okoline DUH povodom lošeg kvaliteta vazduha.

Automobili sa dizelskim motorima našli su se na udaru širom svijeta od kada je “Volkswagen” priznao 2015. godine da je u svoje modele ugrađivao nelegalni softver koji je tokom testiranja prikazivao niže vrijednosti emitovanog azotnog oksida, koji izaziva respiratorne probleme.

Nekoliko zemalja razmatra uvođenje zabrane korištenja dizelskih automobila u gradovima, ali je usvajanje takve odluke u državi koja je kolijevka savremene automobilske industrije veliki udarac ovoj grani i vladi kancelarke Angele Merkel, koja se izjasnila protiv zabrana.


(Srna/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.