3.3.2018. 16:30
0
Turski avioni napali provladine snage u Siriji, ubijeno 36 ljudi
Turski borbeni avioni u subotu su napali provladine sirijske snage u sjeverozapadnoj regiji Afrin, ubivši najmanje 36 boraca, dok je turska ofanziva na kurdsku regiju dobila na tempu, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Provladine sirijske snage ušle su u Afrin prošle sedmice kao podrška kurdskoj miliciji YPG, meti operacije koju su u januaru pokrenule Turska i njeni saveznički sirijski pobunjenici.

Opservatorija je saopćila da zračni udar, u kome je pogođen vojni logor Kafr Jina, predstavlja treći put u 48 sati da su turski borbeni avioni napali provladine snage u Afrinu.

Sirijske demokratske snage, alijansa kurdskih milicija pod vodstvom YPG, navodi u saopćenju da su turski avioni napadali položaje koje drže sirijske "narodne snage" od pet do deset sati ujutru.

Alijansa nije saopćila gdje su napadi izvedeni niti je objavila broj ubijenih.

Turski premijer Binali Yildirim izjavio je da su turske snage preuzele grad Rajo od militanata. Opservatorija navodi da turska vojska kontrolira 70 posto grada, koji se nalazi oko 25 kilometara sjeverozapadno od grada Afrina.

U saopćenju SDF  navodi da je grupa turskih snaga i savezničkih sirijskih frakcija ušla u Rajo, gdje su nastavljeni sukobi između snaga SDF-a i napadača.

Turska smatra YPG produženom rukom Radničke partije Kurdistana, koja predvodi trodecenijsku pobunu u Turskoj i koju smatraju terorističkom grupom Sjedinjene Države, Evropska unija i Turska.  YPG je značajna saveznica Sjedinjenih Država u borbi protiv Islamske države, prenosi Reuters.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.