5.3.2018. 15:52
0
Angela Merkel "nestrpljiva" da se vrati na posao nakon imenovanja novih ministara
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da je nestrpljiva da se vrati na posao u vladi, dan nakon što je članstvo Socijaldemokratske partije (SPP) lijevog centra glasalo o pridruženju koaliciji s njenim konzervativnim blokom.

- Bitno je za nas da brzo počnemo raditi kao vlada - izjavila je kancelarka nakon sastanka s izvršnim odborom njene stranke Hrišćansko demokratske unije (CDU) u Berlinu.

Merkel će reizabrati za kancelarku donji dom parlamenta, Bundestag, 14. marta. Predsjednik države Frank-Walter Steinmeier danas je i zvanično predložio ime Merkelove za kancelarsku dužnost.

Merkel je izjavila kako se nada da će biti reizabrana kako je i planirano, dodajući "da ću koristiti sve svoje ovlasti kako bi ova vlada radila za dobrobit naroda Njemačke". 

Glasanje u korist koalicije dvije trećine članstva SPD-a objavljeno u nedjelju "polaže temelje za obostrano koristan rad vlade", kazala je Merkel.

- Sada je dobro i bitno da vlada započne s radom u narednih par dana - dodala je.

- Skoro šest mjeseci nakon izbora građani Njemačke upravo sada imaju pravo da im se desi nešto dobro, i mi, iznad svega, moramo provesti ono što smo preuzeli - kazala je. 

Merkel je izjavila da je "snažan glas iz Njemačke, Francuske i drugih članica (EU)  imperativ" u evropskoj politici, posebno kada je riječ o međunarodnim trgovinskim pitanjima u svjetlu odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede kaznene tarife za uvoz čelika i aluminija. Mnoga njemačka radna mjesta bit će ugrožena". 

Troje novih ministara objavljeno je danas. Svo troje su iz Hrišćansko socijalne unije (CSU), bavarskih saveznika Merkel. 

Andreas Scheuer, bivši generalni sekretar CSU, bit će novi ministar saobraćaja, Gerd Mueller je zadržao portfelj za razvoj, dok će Dorothee Baer postati ministrica za digitalizaciju, saznaje dpa sa sastanka glavnog odbora stranke u Muenchenu.

Ranije je objavljeno da će čelnik CSU Horst Seehofer preuzeti prošireno ministarstvo unutrašnjih poslova. On bi trebao položiti zakletvu 14. marta.

Jučerašnje pozitivno glasanje članstva SPD-a otvorilo je put za obnovu takozvane velike koalicije između SPD-a, CSU i Hrišćanskih demokrata (CDU) kancelarke Merkel, koja je vladala Njemačkom od 2013.

Izbori bez jasnog pobjednika održani u septembru prošle godine ostavili su Njemačku bez efektivne vlade skoro šest mjeseci.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.