5.3.2018. 19:00
0
Egipat i Saudijska Arabija grade zajednički megagrad za 10 milijardi dolara
Saudijska Arabija i Egipat osnovale su zajednički fond od 10 milijardi dolara za izgradnju megagrada na hiljadu kvadratnih kilometara u južnom Sinaju, objavljeno je toko posjete saudijskog prestolonasljednika princa Mohammed bin Salmana Egiptu.

Princ Muhamed se u kairu susreo s predsjednikom Egipta Abdel Fattah al-Sisijem.

Egipat i Saudijska Arabija jačaju veze od kada je Sisi svrgnuo Muslimansko bratstvo s vlasti. Posljednji dogovor o ulaganju potvrđuje strateške veze najbogatije i najnaseljenije arapske države. Kairo podržava Rijad u borbi protiv pobunjenika u Jemenu koje finansira Iran. Također, Kairo se pridružio Saudijskoj Arabije i u bojkotu Katara. 

Dolazak saudijskog princa se tumači i kao znak podrške Sisiju uoči predsjedničkih izbora na kojima traži novi mandat, i kako se očekuje dobit će ga, jer je ozbiljnim opozicionim kandidatima ili zabranjena kandidatura ili su zatvoreni.

Saudijski prestolonasljednik princ Muhammed je u domovini pokrenuo opsežne reforme koje podržava Zapad. Turneju nakon trodnevne posjete Egiptu nastavlja u Londonu, a potom odlazi i u SAD krajem mjeseca.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.