7.3.2018. 21:00
0
Amerika optužuje Kima da je ubio polubrata hemijskim oružjem
SAD su ustanovile da je polubrat Kim Jong Una ubijen po nalogu sjevernokorejskih vlasti agensom VX, neurotoksičnom supstancom, naveo je Stejt department.

Na osnovu tog zaključka Vašington je odmah uveo nove ekonomske sankcije Sjevernoj Koreji i to u danu kada je Južna Koreja ukazala da je Pjongjang spreman da razgovara s SAD o pitanju denuklearizacije.

“SAD oštro osuđuju upotrebu hemijskog oružja da se počini ubistvo”, istakla je sinoć u saopštenju Heather Neuert, portparolka State departmenta, navodeći ime Kim Jong Nama, polubrata sjevernokorejskog vođe.

Kim Jung Nam je ubijen usred dana, 13. februara 2017. na aerodromu u Kuala Lumpuru, u Maleziji. Dok je čekao let za Makao prišle su mu dvije žene koje su mu uprskale neku supstancu u lice, pokazuju snimci nadzornih kamera. On je umro ubrzo pošto je prebačen u bolnicu.

Tragovi VX, neurotoksičnog agensa koji je svrstan u oružje za masovno uništenje, pronađeni su na njegovom licu i očima prilikom obdukcije.

Washington je 22. februara “ustanovio” da je tu supstancu upotrijebila “Vlada Sjeverne Koreje” da ubije Kim Jong Nama, rekla je Neuert.

“Taj javni prikaz nepoštovanja univerzalnih normi protiv upotrebe hemijskog oružja dodatni je dokaz o opasnoj prirodi Sjeverne Koreje i ukazuje da ne možemo sebi da dozvolimo da tolerišemo bilo kakav sjevernokorejski program oružja za masovno uništenje”, rekla je Neuert.

Sjeverna Koreja je već pod nizom sankcija SAD i Ujedinjenih nacija tako da su ove nove sankcije u velikoj mjeri simbolične, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.