10.3.2018. 21:45
1
Sirijska armija uz pomoć Rusije izvela nezapamćenu ofanzivu: U Guti vlada pakao!
Sirijska vojska presjekla je cestu između gradova Dume i Haraste i tako ih izolirala u posljednjoj pobunjeničkoj enklavi Istočnoj Guti, prenosi Avaz.

“Izolirali su Dumu od ostatka Istočne Gute, pošto su preuzeli nadzor nad cestom koja povezuje taj grad s Harastom na zapadu i lokalitetom Misrabom na jugu”, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) u subotu.

“Režimske snage uspjele su podijeliti istočnu Gutu na tri dijela: Dumu i njezino predgrađe na sjeveru, Harastu na zapadu, a ostatak su južni lokaliteti”, navodi Opservatorij.

Ofanziva velikih razmjera

Reporter agencije AFP javlja da je poslijepodne Duma bila izložena zračnim i artiljerijskim napadima.

Snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada pokušavaju ofanzivom velikih razmjera osvojiti to posljednje područje koje pobunjenici drže gotovo na vratima Damaska i već su preuzele više od polovine enklave koja ima 100 kvadratnih kilometara.

Dok se međunarodna zajednica pokazala nemoćna da zaustavi krvoproliće, uz potporu svog ruskog saveznika sirijski režim odlučan je osvojiti to pobunjeničko uporište u kojem je oko 400.000 stanovnika opkoljeno od 2013.

Zbog bombardovanja vozila hitne pomoći teško se uspijevaju probiti do bolnica kako bi prevezli ranjene.

Ofanziva je počela zračnom kampanjom rijetko viđena intenziteta čak i za Siriju koja od 15. marta 2011., trpi rat s više od 340.000 žrtava. Nakon zračne kampanje uslijedili su kopneni napadi prorežimskih snaga i njihovih saveznika.

Pobunjeničke grupe pokušale su, bez uspjeha, kontraofenzivu sve do subote kada su krenule u povlačenje pod kišom bombi.

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o jednomjesečnom prekidu vatre ostala je mrtvo slovo na papiru.

Predsjednik Asad je upozorio da će se napad nastaviti sve dok ne padne Guta. Njegov zamjenik šefa diplomacije Ajman Susan rekao je da će “teroristi ubrzo okušati poraz u Guti kakav su već doživjeli u Alepu”.

Drugi najveći grad u Siriji, Alep su u prosincu 2016. zauzele sirijske snage nakon razornih bombardiranja režima uz pomoć njegova saveznika, ruske avijacije.

Zahvaljujući ulasku ruske vojske u sukob u Siriji 2015. godine, Asadov režim nizao je pobjede protiv pobunjenika i džihadista te je uspio vratiti nadzor nad više od polovine teritorije Sirije.

(Ajla Hurko)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.