12.3.2018. 21:00
0
EU kritikuje izraelski zakon
Kritikujući novi izraelski zakon, Evropska unija je ponovila da ne priznaje suverenitet Izraela nad teritorijama okupiranim u junu 1967. godine, uključujući i Istočni Jerusalim, i da ih ne smatra dijelom teritorije Izraela

Izraelski Kneset je ove nedjelje usvojio regulativu koja omogućava izraelskom ministru unutrašnjih poslova da ukine status stalnog prebivališta osobama uključenim u terorizam, izdaju ili špijunažu.

Evropska unija osuđuje terorizam u svakom obliku, i zločini koji su pokriveni ovim zakonom su veoma ozbiljni. Međutim, novi zakon bi mogao učiniti boravišni status Palestinaca u Istočnom Jerusalimu, populacije zaštićene međunardonim humanitarnim zakonom, još ugroženijim nego što on to već jeste. Novi zakon bi mogao biti upotrijebljen da se dodatno ugrozi palestinsko prisustvo u Istočnom Jerusalimu, što bi još više umanjilo šanse za dvodržavno rješenje.

U skladu sa međunarodnim zakonom, Evropska unija ne priznaje suverenitet Izraela nad teritorijama okupiranim u junu 1967. godine, uključujući i Istočni Jerusalim, i ne smatra ih dijelom izraelske teritorije, bez obzira na njihov pravni status unutar domaćih izraelskih zakona.

Evropska unija će pažljivo pratiti da li će i kako ovaj zakon biti primjenjivan na Palestince u Istočnom Jerusalemu, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

IzraelEU
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.