23.3.2018. 19:15
0
SAD optužuju Irance za jedan od najvećih globalnih hakerskih napada
SAD su u petak optužile devetero Iranaca i jedno iransko preduzeće za pokušaj hakiranja stotina američkih i međunarodnih sveučilišta, desetaka preduzeća i dijelova američke vlade za iransku vladu.

Kibernetičkim napadom otuđeno je više od 31 terabajta akademskih podataka i intelektualnog vlasništva sa 144 sveučilišta u SAD i 176 sveučilišta u 21 drugoj zemlji, objavilo je Ministarstvo pravosuđa.

Ministarstvo finansija objavilo je da uvodi sankcije protiv optuženih i iranskog instituta Mabna, koji je, prema američkim vlastima, pomagao Irancima u napadu.

- Ti optuženici sada su bjegunci pred pravdom - rekao je zamjenik američkog javnog tužioca Rod Rosenstein, upozorivši da im prijeti izručenje u više od 100 država ako napuste Iran.

Ovo je četvrti put u posljednjih nekoliko mjeseci da je američka administracija okrivila neku stranu vladu za velike kibernetičke napade, što je Obamina administracija rijetko činila.

 Napad je obuhvatio elektroničku poštu više od 100.000 profesora u svijetu i kompromitirao ih oko 8.000, navodi ministarstvo, ističući da je riječ o jednom od najvećih napada do sada koji su istražili. Meta napada bio je i UN.

Prošle sedmice američka vlada optužila je rusku vladu za kibernetičke napade počinjene unazad najmanje dvije godine, a čija je meta bila američka elektroenergetska mreža.

Washington je uveo sankcije 19 Rusa i pet organizacija, uključujući tajne službe, zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. i druge kibernetičke napade.

Obamina administracija optužila je 2016. sedmero Iranaca za kibernetičke napade na desetak američkih banaka i pokušaj gašenja brane u New Yorku. Bili su također optuženi da su radili za iransku vladu, piše Index.hr, prenosi Avaz.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.