27.3.2018. 20:25
0
Najobimnija akcija nakon Hladnog rata: Theresa May pozvala na 'dugoročni odgovor" Zapada Rusiji
Britanska premijerka Theresa May pozvala je u utorak na "dugoročni odgovor" Zapada na sigurnosnu prijetnju iz Rusije, dok NATO slijedi svoje države članice protjerivanjem ruskih diplomata zbog trovanja dvostrukog agenta u Britaniji.

U najobimnijoj takvoj akciji protiv Moskve od vrhunaca Hladnog rata, Sjedinjene Države i članice EU planiraju protjerati brojne ruske diplomate u akciji protiv Kremlja zbog napada nervnim agensom na Sergeja Skripala i njegovu kćerku Juliju, za koji optužuju Rusiju.

Rusija, koja negira bilo kakvu povezanost s napadom na Skripale 4. marta, tvrdi da je akcija Zapada "provokativna gesta" i tvrdi da će odgovoriti na nju. 

Koordinirana akcija među zapadnim saveznicima smatra se velikom diplomatskom pobjedom za May, čija se zemlja priprema da napusti EU. 

Obraćajući se danas visokim članovima svoje vlade u Londonu, May je izjavila da su zemlje djelovale protiv Rusije ne samo iz solidarnosti, nego zbog toga što priznaju prijetnju koju ona predstavlja, prenosi Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.