30.3.2018. 19:00
0
Afganistan zakazao parlamentarne i lokalne izbore za oktobar
U Afganistanu će biti održani parlamentarni i lokalni izbori u oktobru, s više od tri godine kašnjenja, saopćio je visoki izborni zvaničnik, iako je mnogo posla ostalo da se uradi kako bi se udovoljio rok za izbore u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

Ti izbori smatraju se uvodom za predsjedničke izbore koji će biti održani 2019. godine i predstavljaju test za prozapadnu afganistansku vladu suočenu s organizacijskim problemima i lošom sigurnosnom situacijom, prenosi Avaz.
 
Predsjednik Afganistana Ašraf Gani (Ashraf Ghani) i međunarodni donatori saopćili su da se izbori trebaju održati u ovoj godini. Neki zapadni diplomati, ipak, izrazili su sumnju da će biti dovoljno vremena za organiziranje izbora u ovoj godini.

- Nezavisna izborna komisija (IEC) održat će izbore 20. oktobra - saopćio je u petak predsjedavajući IEC-a Gula Jan Abdul Badi Sayad i naveo da će registracija glasača početi sredinom aprila.

Mandat trenutnom sazivu parlamenta trebao je isteći u junu 2015., ali je Gani dekretom produžio taj rok, u jeku sigurnosnih briga i neslaganja oko toga kako spriječiti izborne prevare.

Najveći izazovi pred organizatorima izbora su registracija Afganistanaca, od kojih mnogi ne posjeduju lične dokumente, i uspostava biračkih mjesta u udaljenim regijama zemlje. Sigurnost glasača i sprečavanje izbornih prevara također su među glavnim izazovima.

Afganistan je održao dva kruga parlamentarnih izbora od okončanja talibanske vladavine, 2005. i 2010. godine. Izbori za lokalna vijeća nikada nisu održani.

Na predsjedničkim izborima 2014. godine nije bilo jasnog pobjednika i oni su doveli do sporazuma o diobi vlasti uz američko posredovanje između bivših suparnika Ganija i Abdullaha Abdullaha, koji su ušli u nelagodnu koaliciju koja nije u stanju da stekne narodnu podršku, prenosi agencija Reuters.

(Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.