2.4.2018. 20:30
0
Kina uzvraća udarac, uvodi takse na proizvode iz SAD-a
Kina će uvesti uvozne takse na meso, voće i druge proizvode iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao odgovor na američku uvoznu taksu na čelik i aluminijum koju je uveo predsjednik Donald Trump.

Ministarstvo trgovine Kine najavilo je da će nove uvozne takse na više od 120 američkih proizvoda početi da se primjenjuju od danas.

Na svinjetinu iz SAD-a taksa će iznositi 25 posto, dok će na ostale proizvode i usluge, uključujući voće, biti uvedena taksa od 15 posto, prenosi CDM.

Odluka o uvođenju takse je donijeta nakon višesedmičnih upozorenja kineskih zvaničnika Vašingtonu da preispita uvođenje uvozne takse od 25 posto na čelik i deset odsto na aluminijum.

Iako je meta američke takse Kina koja preplavljuje svijet jeftinim čelikom i aluminijumom, a SAD tvrde i da “krade tehnologiju”, ta mjera će pogoditi i mnoge druge zemlje.

Nekim zemljama, među kojima su članice EU, Kanada i Meksiko, Trampova administracija je odobrila privremeno izuzeće od plaćanja nove takse, do okončanja pregovora.

Lideri evropskih 28 zemalja su, međutim, upozorili da će, dok Vašington ne osigura potpuno izuzeće taksi za EU, zadržati pravo da odgovore SAD-u prikladnim mjerama i na proporcionalan način, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.