3.4.2018. 11:57
0
Njemačko tužilaštvo podnijelo zahtjev za izručenjem nekadašnjeg šefa Katalonije
Njemačko tužilaštvo u utorak je podnijelo zahtjev regionalnom sudu za izručenjem bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta Španiji, gdje se suočava s optužbom za pobunu zbog njegove kampanje za nezavisnošću regije.

Puigdemont se drži u pritvorskom centru u sjevernom njemačkom gradu Neumuensteru duže od sedmice, nakon što je uhapšen u Njemačkoj 25. marta.

Tužioci u njemačkoj saveznoj državi Schleswig-Holstein tvrde da je španski zahtjev  za izručenjem prihvatljiv jer optužba za pobunu podrazumijeva provođenje neustavnog referenduma o nezavisnosti, čak i u slučaju da su se mogli očekivati nasilni sukobi.

- Takva definicija je uporediva s onom u njemačkom zakonu - navodi tužilaštvo u saopćenju.

Tužilaštvo je zatražilo od višeg regionalnog suda u Schleswig-Holsteinu, koji će odlučiti o izručenju, da zadrži Puigdemonta u zatvoru jer postoji opasnost da bi on mogao pokušati da pobjegne.

Puigdemont je pobjegao iz Španije prije pet mjeseci u Belgiju nakon što je španski premijer Mariano Rajoy smijenio njegovu regionalnu vladu i uveo je direktnu vladavinu Madrida nad Katalonijom.

Optužba s kojima se suočava o organiziranju nelegalnog referenduma o secesiji mogla bi mu donijeti zatvorsku kaznu do 25 godina. 

Ostalo je nejasno kada će njemački sud donijeti svoju odluku, prenosi Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.