5.4.2018. 18:45
0
Hajiyev: Armenija vrši demografsku promjenu okupiranog regiona Kalbajar
U sklopu vojnih dejstava koje je Armenija pokrenula protiv Azerbejdžana i sistemske politike agresije i okupacije od armenskih snaga 2. aprila 1993. godine, azerbejdžanski region Kalbajar okupirale su oružane snage Armenije.

Kalbajar se nalazi izvan administrativnih granica regiona Nagorno Karabahk u Azerbejdžanu, a ofanzivna operacija za zauzimanje Kalbajara uglavnom se odvijala sa teritorije Armenije upotrebom teškog naoružanja, helikoptera Mi-24 i modernih aviona - navodi u izjavi za javnost glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana Hikmat Hajiyev, u kojem je govorio o okupaciji regiona Kalbajar u Azerbejdžanu i eskalaciji vojnih napada u 2016. godini.

Rezultat te okupacije je, kako se navodi u izjavi, da su oko 60.000 stanovnika Kalbajara bili žrtve etničkog čišćenja i protjerani su sa svojih ognjišta, ubijeno je 511 civila, 321 osoba je uzeta u taoce ili se vode kao nestali. Trenutno više od 70.000 stanovnika Kalbajara živi u različitim regionima Azerbejdžana kao interno raseljene osobe (IDP).

-Privatna imovina stanovnika Kalbajara je opljačkana i uništena. Zajedno s centralnim dijelom kalbajarskog okruga, oružane snage Armenije su sravnile sa zemljom oko150 sela, desetine historijsko-kulturnih spomenika, jedan muzej, više od 110 biblioteka, oko 100 škola, devet vrtića i bolnica. Ozbiljna šteta nanesena je bogatom historijsko-kulturnom naslijeđu Kalbajara - tvrdi se u izjavi Hajiyeva.

Također, kako se dodaje, vrši se ilegalna eksploatacija prirodnih mineralnih resursa Kalbajara. Kompanija ‘Base Metals CJSC’, koja je u vlasništvu Armenia Vallex Group CJSC, registrirana u Lichtensteinu, od 2002. godine, kako se navodi u izjavi, nezakonito vrši eksploataciju podzemnih rudnika bakra i zlata u Gyzylbulag u blizini sela Heyvaly u okupiranom okrugu Kalbajar. Ilegalna eksploatacija tog rudnika, navedeno je, dovela je do skoro potpune iscrpljenosti svih kapaciteta rudnika.

-Još od 2007. godine, GPM Gold, podružnica kompanije GeoProMining Ltd., izvlači rude iz rudnika zlata u Soyudlu u okupiranom kalbajarskom okrugu. Izgradnja autoputa Vardenis-Aghdara preko okupiranog okruga Kalbajar u Azerbejdžanu je direktno povezana sa namjerom da se osigura pristup područjima na okupiranim teritorijama bogatim prirodnim resursima i kako bi se olakšao izvoz robe i minerala sa okupiranih teritorija u Armeniju i na međunarodna tržišta. Kao rezultat ove pljačke i ilegalne eksploatacije mineralnih resursa Kalbajara, ozbiljna šteta nanesena je okolišu i životnoj sredini u regiji - kaže se u izjavi glasnogovornika MVP-a Azerbejdžana.

Kako se dalje navodi, uvoz minerala bez ikakvog temeljitog nadzora, uključujući i zlata izvučenog iz okupiranog Kalbajara i drugih regiona Azerbejdžana, "kojeg vrše određene zapadne zemlje su razlog za ozbiljnu zabrinutost".

-Grubo kršeći međunarodno humanitarno pravo, Armenija vrši preseljenje stanovništva a time demografsku promjenu okupiranog regiona Kalbajar, što je potvrdila i posmatračka misija OSCE-a - ustvrdio je u izjavi Hikmat Hajiyev.

Ističe da Armenija mora shvatiti da je okupacija azerbejdžanske zemalje, uključujući i kalbajarsku regiju, samo privremeno stanje. Jedini način da se postigne trajno rješenje je, kako kaže, da se osigura bezuslovno i potpuno povlačenje armenskih oružanih snaga sa okupiranih teritorija Azerbejdžana, i da se prisilno raseljenom stanovništvu osigura neotuđivo pravo na povratak u njihove domove.

-Armenska strana, umjesto što gubi vrijeme i dovodi u zabludu sopstveni narod i međunarodnu zajednicu, mora prestati s politikom aneksije i etničkog čišćenja i početi poštivati svoje međunarodne obaveze i konstruktivno se angažirati u procesu rješavanja sukoba. Sva odgovornost održavanja statusa quo ove okupacije je isključivo na državi Armeniji - poručio je u saopćenju Hajiyev.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.