7.4.2018. 15:00
0
Izraelska vojska ponovo ubija Palestince, a svijet šuti: Eksperti UN-a pozivaju na nezavisnu istragu ubistava Palestinaca
Eksperti Ujedinjenih nacija za ljudska prava osudili su ubistva 19 i ranjavanja više stotina palestinskih demonstranata u blizini ograde u Gazi tokom posljednje dvije sedmice, te pozivaju međunarodnu zajednicu da provede nezavisnu i objektivnu istragu postupaka izraelskih vlasti prema demonstrantima.

- Mi ponavljamo poziv generalnog sekretara UN-a na nezavisnu i transparentnu istragu incidenata u Gazi kako bi odgovorni bili kažnjeni. Mi također tražimo od čelnika s obje strane da učine sve što je u njihovoj moći da spriječe nova ranjavanja i smrti – navedeno je u izjavi eksperata UN-a, izvještava WAFA.

Eksperti su izrazili duboku zabrinutost navodima da je izraelski ministar odbrane izjavio da neće biti nikakve istrage izraelskih postupaka.

- Međunarodno pravo strogo ograničava korištenje sile od službenika za provođenje zakona. (...) Izrael uporno ignoriše zahtjeve međunarodne zajednice da istraži i procesuira mnogobrojne navode o ubistvima koja su počinile snage sigurnosti – kazali su eksperti za ljudska prava.

Također navode da su ta ubistva i nanošenje teških povreda zaštićene populacije grubo kršenje Četvrte ženevske konvencije, te podsjećaju izraelske vlasti da mirni protesti predstavljaju korištenje legitimnog prava na slobodu izražavanja, okupljanja i udruživanja.

- Izrael, kao okupatorska sila, ima obavezu da štiti i poštuje ljudska prava Palestinaca koji žive u okupiranoj Gazi – kazali su eksperti.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.