12.4.2018. 10:30
0
Çavuşoglu: Pretpostavka za mir je očuvanje teritorijalnog integriteta država
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlüt Çavuşoglu kazao je da sumorni portret današnjeg Bliskog istoka ne smije zasjeniti to da je mir ostvariv, ali osnovna pretpostavka za bilo kakav mir mora biti očuvanje teritorijalnog integriteta država.

U intervjuu za američki magazin "Foreign Policy" pojasnio je da to znači suprotstavljanje svim onim silama koje postoje samo da bi slijedile svoje distopije na račun drugih i uz vanjsku pomoć, uključujući i teroriste ISIL-a, Kurdistanske radničke partije (PKK) i Jedinica za zaštitu naroda (YPG).

- Njihovoj viziji beskrajnih krvoprolića se mora suprotstaviti i ona se mora poraziti. ISIL je u velikoj mjeri bio vojno pobijeđen, ali to nije samo zato što su im grupe koje su obučene i naoružane od Sjedinjenih Američkih Država zadale posljednji udarac. Poraženi su zbog predanog rada iračke vojske i globalne koalicije koja djeluje iz Turske - naglasio je.

Međutim, Çavuşoğlu je ocijenio da privlačnost ideologije ISIL-a, Al Qaede i drugih njima bliskih organizacija neće tek tako nestati, podsjećajući da su se teroristički napadi događali i prije ISIL-a i nastavit će se nezavisno od oružanih operacija na Bliskom istoku.

Ministar vanjskih poslova Turske naglasio je da se borba protiv terorizma mora nastaviti punom snagom, ali s većim naglaskom na pravovremeno prikupljanje obavještajnih podataka, financijske mjere i mjere protiv vrbovanja i radikalizacije.

- Tačka neslaganja sa SAD-om je njihova politika naoružavanja PKK i YPG kako bi ovi djelovali kao vojnici, i pored toga što imaju terorizam u svojoj prošlosti. Odluka SAD-a da formira savez s teroristima usprkos vlastitim vrijednostima i 66-godišnjem savezu s Turskom, jednim od primarnih ciljeva terorista, ide na ruku svim njihovim kritičarima i protivnicima - mišljenja je.

Objasnio je da je Turska operacija Maslinova grana, koja uključuje vojnu intervenciju u Siriji, čin samoodbrane od koncentriranja terorista koji su se već pokazali agresivnim prema naseljenim centrima, a kao utočište 3,5 miliona Sirijaca, Turska ovom operacijom namjerava ukloniti prepreke za mir u Siriji koje postavljaju protivnici unitarne budućnosti zemlje.

Teroristički kampovi PKK i YPG duž granica Turske imali su dvije svrhe, kazao je ministar Çavuşoğlu, od kojih je jedna da otvoriti dodatni front za terorističke operacije PKK, a druga formiranje mostobrana za vlastitu državicu koju će graditi na dijelovima Sirije i Iraka koje je ISIL napustio.

- Maslinova grana zaustavlja ulaženje u mnogo širi rat i terorizam koji bi progutao Evropu i SAD. Umjesto toga, ona otvara arteriju prema miru. Maksimalno smo pazili da izbjegnemo civilne žrtve i zato je postala jedna od najuspješnijih operacija koje je svijet vidio - mišljenja je.

U intervjuu je važnim ocijenio pronalazak načina da se Bliski istok postavi na put razvoja, a u srcu ove vizije mora biti miroljubivi, stabilni i prosperitetni Irak koji se uspješno razvija u skladu s postojećim ustavnim poretkom.

- U februaru je međunarodna zajednica učinila prvi korak na donatorskoj konferenciji u Kuvajtu, obećavši 30 milijardi dolara za Irak, dok je sama Turska osigurala šestinu ovog iznosa. Ali, Irak treba puno više pomoći - podsjetio je.

Çavuşoğlu je stoga pozvao sve da, u znak priznanja prednosti koje ima zdrav i prijateljski Irak, pomognu finansiranje velikih radova na obnovi.

Bliski istok, podvukao je, mora se zaštiti od prijetnje sektaštva, sfera uticaja, obnovljenog imperijalizma, kraljevskih porodičnih nesuglasica i ekstremizma svih vrsta, kako vjerskih tako i drugih.

- Države i narodi ove regije dovoljno su stradali. Plan puta ka takvoj budućnosti možda već nastaje, pod odlučnim vodstvom Turske. Nadam se da će SAD odlučiti da iskoristi ovaj trenutak i podrži takvu viziju mira - kazao je ministar vanjskih poslova Turske Mevlüt Çavuşoğlu u intervjuu za "Foreign Policy".


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.