13.4.2018. 16:26
0
Lavrov: Hemijski napad u Siriji je "isfabriciran"
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da je sumnjivi hemijski napad u sirijskom gradu Douma prošlog vikenda izveden uz pomoć strane obavještajne agencije.
Dan prije nego što bi tim iz međunarodne nadzorne agencije za hemijsko oružje trebao stići u Doumu, u neposrednoj blizini Damaska, Lavrov je kazao da su ruski eksperti već izvršili inspekciju lokacije navodnog napada i da nisu pronašli nikakvih tragova korištenja hemijskog oružja.

Moskva, kazao je, ima "neoborivu informaciju da je napad još jedna fabrikacija". Lavrov nije ponudio dokaze koji bi podržali tu tvrdnju. Drugi ruski zvaničnici - iz Moskve i u Ujedinjenim nacijama - izjavili su brzo nakon subotnjeg napada  da su fotografije žrtava u Doumi bile lažne.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova također je saopćilo da su nakon povlačenja sirijskih pobunjenika iz Istočne Gute navodno pronađene zalihe hemijskog oružja. Ministarstvo je također ukazalo na ranija korištenja hemikalija od strane pobunjenika u borbama sa sirijskim vladinim trupama.

Obraćajući se novinarima u Moskvi, Lavrov je ponovio snažno upozorenje Zapadu protiv vojne akcije u Siriji, rekavši da bi takva "avantura" povećala priliv izbjeglica u  Evropu.

- Nadam se da se niko neće usuditi da sada pokrene takvu avanturu - kazao je.

Rusija je najveći saveznik vlade sirijskog predsjednika Basghara Assada i pomogla je u preokretanju situacije na terenu u njegovu korist ulazeći u sukob u septembru 2015. godine. Sirijski građanski rat, koji je počeo kao narodni ustanak priotiv Assada, ušao je sada u osmu godinu.

Očekuje se da istražni tim Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) krene ka Doumi, mjestu sumnjivog napada. I ruska vojska i sirijska vlada saopćile su da će pomoći u organiziranju misije i osiguranju bezbjednosti  inspektora.

Lavrov je izjavio kako Rusija očekuje da eksperti OPCW brzo posjete lokaciju. Ruska vojska saopćila je da su njeni eksperti obišli Doumu kratko nakon navodnog napada i da nisu pronašli nikakve tragove hemijskog agensa u uzorcima tla. Vojska također navodi da njeni oficiri nisu pronašli nikakve pacijente sa simptomima hemijskog napada u lokalnoj bolnici, te da nije bilo nikakvih ukopa navodnih žrtava.

Sumnjivi napad otrovnim gasom u Doumi, u kome je ubijeno više od 40 ljudi, izazvao je međunarodne osude i nagnao je Sjedinjene Države i njihove saveznike da razmotre vojnu akciju u Siriji, protiv čega je Moskva oštro upozorila. 

Lavrov je izjavio da su "obavještajne agencije države koja sada nastoji proširiti rusofobnu kampanju, umiješane u tu izmišljotinu". On nije pojasnio izjavu niti je imenovao državu.

U aluziji na SAD, on je kazao da će to "samo koristiti onima koji su zaštićeni okeanom i učestvuju u kontinuiranim naporima na jačanju napetosti u regiji u cilju ostvarenja njihovih geopolitičkih ciljeva".

Rusija je odbacila navodni hemijski napad kao lažan i oštro je upozorila SAD i njihove saveznike protiv pokretanja vojne akcije u Siriji.

Lavrov je rekao da između ruske i američke vojske postoji "vruća linija" za sprječavanje incidenata, dodajući kako nije jasno da li će ona biti dovoljna u jeku pojačanih napetosti.

- Otvoreni smo za te kontakte, oni pomažu da bolje shvatimo jedni druge - izjavio je Lavrov, prenosi Associated Press.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.