13.4.2018. 20:15
0
Izraelske snage ranile 363 palestinska demonstranta u blizini granice s Gazom
Više od 363 Palestinaca ranjeno je od izraelskih snaga u petak tokom njihovih pokušaja da rastjeraju miroljubive proteste u okviru Velikog marša povratka na istočnoj granici s Pojasom Gaze.

Vojnici su otvorili vatru i ispaljivali su kanistere sa suzavcem na nenasilne demonstrante na brojnim lokacijama  istočne granice Pojasa Gaze s Izraelom, ranivši najmanje 363 demonstranta, od kojih 30 iz vatrenog oružja. Ostali su ranjeni gumenim mecima.

Tokom protesta demonstranti su podigli zastave Palestine i postavili su veliku zastavu na visinu od 25 metara istočno od grada Rafaha na jugu pojasa Gaze.

U međuvremenu, slični protesti održani su na brojnim lokacijama na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući one u  Ramallahu, Qalqiliji i Hebronu.  Javljeno je o brojnim slučajevima gušenja kao rezultat korištenja suzavca protiv demonstranta.

Najmanje 12 Palestinasca ranjeno je danas u sukobima s izraelskim snagama na sjevernom ulazu u grad al-Bireh, u blizini Ramallaha na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćili su medicinski izvori.

Izraelske snage koje su se sukobile su s demonstrantima na sjevernom ulazu u al-Bireh ranile su jednog  Palestinca bojevom municijom a 11 ostalih je povrijeđeno gumenim mecima.

Izraelska vojska također je napala medicinske timove koji su pružali prvu pomoć i ranila je novinare koji su izvještavali o sukobima, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.