14.4.2018. 11:45
0
Antonio Guterres pozvao članice UN-a da pokažu suzdržanost oko situacije u Siriji
Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je sve zemlje članice UN-a da pokažu suzdržanost i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo dovesti do eskalacije nakon zapadnih udara na Siriju, javljaju svjetski mediji.

Pozivam sve zemlje članice da pokažu suzdržanost u opasnim okolnostima i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo dovesti do eskalacije stanja i pogoršati patnje sirijskog naroda - poručio je Guterres.

Nakon zapadnih napada na Siriju, Guterres je odgodio planirano putovanje u Saudijsku Arabiju kako bi nadgledao posljedice vojne operacije SAD-a, Velike Britanije i Francuske kojoj su cilj bili prvenstveno memijski vojni kapaciteti kojima, po njima, raspolaže sirijska vlast.

- Svaka upotreba hemijskog oružja strašna je - dodao je generalni sekretar UN-a.

Naglasio je važnost djelovanja u skladu s poveljom UN-a i međunarodnim pravom.

Zapadnu vojnu intervenciju na Siriju nije dopustilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Guterres je pozvao članice Vijeća sigurnosti da se dogovore oko otvaranja istrage koja bi utvrdila identitet počinitelja hemijskih napada u Siriji.

Ruski zastupnik Vladimir Džabarov u Moskvi je kazao kako će Rusija zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti o zračnim napadima zapadnih snaga, prenosi RIA novosti.

- Trenutno se analizira situacija. Rusija će tražiti sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, siguran sam - kazao je Džabarov koji je zamjenik predsjednika vanjskopolitičkog odbora.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.