15.4.2018. 14:00
0
Zapadni zračni udari neće zaustaviti Assadovo napredovanje u ratu
Zapadne sile su pogodile 'srce' programa hemijskog oružja sirijskog predsjednika Bashar al-Assada, ali je malo vjerovatno da će zaustaviti njegovo napredovanje u sedmogodišnjem građanskom ratu.

SAD, Francuska i Velika Britanija su ispalile 105 projektila u odmazdi za napad hemijskim oružjem ciljajući postrojenja za proizvodnju i skladištenje hemijskog oružja te istraživački centar u Damasku, te ciljeve kod grada Homsa.

Zračni napadi su do sada najveća intervencija zapadnih zemalja protiv Assada i njegovih saveznika iz Moskve, ali su napadi ograničeni samo na postrojenja i nemaju za cilj svrgavanje Assada i intervenciju u građanskom radu, prenosi agencija Reuters.

Akcija, kako ističe Reuters, neće promijeniti odnose u ratu u kojem je poginulo najmanje pola miliona ljudi.

- Uvjereni smo da smo napali samo srce programa hemijskog oružja - rekao je američki general Kenneth McKenzie.

Ali, dodao je, da to ne znači da je potpuno uništen te da nema garancija da Assad neće biti u situaciji da ponovo izvodi napade bojnim otrovima.

SAD je naveo da su korišteni uglavnom klorin i sarin.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.