16.4.2018. 22:15
0
Novi protest u Atini
Grupa pristalica grčke Komunističke partije pokušala je da sruši statuu bivšeg američkog predsjednika, Harryja Trumana, u centru Atine tokom protesta zbog Sirije.

Demonstranti su pokušali brusilicom da odsjeku Trumanova stopala, a potom i konopcima da sruše statuu. Tada je policija upotrijebila suzavac da ih rastjera, pa su izbili sukobi u kojima je najmanje troje demonstranata povrijeđeno, prenosi Tanjug.

Na protestu u Atini, trećem od vazdušnih udara na Siriju u subotu, okupilo se nekoliko stotina pristalica Komunističke partije.

“Ono što smo danas uradili je simboličan potez protiv Sjedinjenih Američkih Država i rata u Siriji. Ta statua je simbol imperijalizma i SAD u Grčkoj”, rekao je Jorgos Peros, član sindikata PAME, povezanog sa Komunističkom partijom.

Agencija ANA, pozivajući se na policiju, izvještava da su dvije osobe privedene, a da je jedna povrijeđena na protestu. U protestima su učestvovali studenti i učenici koji su marširali prema američkoj ambasadi.

Više od tri i po metra visoka bronzana statua Trumana, koja se nalazi nedaleko od kancelarije grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, redovno je na meti demonstranata. Više puta je vandalizovana ili “napadana” farbom tokom protesta zbog “američkog imperijalizma” u Grčkoj.

Mnogi smatraju da je Vašington podržao vojnu huntu koja je vladala Grčkom od 1967. do 1974. godine, kao i tursku invaziju na Kipar 1974.

Truman je bio američki predsjednik od 1945. do 1953. godine, a njegova statua u Atini otkrivena je 1963. godine u blizini američke ambasade. Ona se dva puta sredinom 80-ih godina prošlog vijeka našla na meti bombaškog napada krajnje ljevičarskih ekstremističkih grupa.

Statua je dva puta obarana i nekoliko puta vandalizovana.

U centru Atine su i u subotu održani protesti zbog udara na Siriju na kojima se, prema navodima policije, okupilo između šest i sedam hiljada ljudi. Proteste je, takođe, organizovala grčka Komunistička partija, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.